Gost glumac

GOST GLUMAC DESETOG, JUBILARNOG, FESTIVALA „DANI DANILA LAZOVIĆA“ JE PETAR BOŽOVIĆ

Petar Božović je srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac. Rođen je 1946.godine. Tokom višedecenijske karijere odigrao je blizu dvesta filmskih i TV uloga, u saradnji sa najznačajnijim jugoslovenskim rediteljima - od Zdravka Velimirovića, Puriše Đorđevića, Dušana Makavejeva, Krsta Papića, Lordana Zafranovića, Srđana Karanovića, Gorana Paskaljevića, Rajka Grlića, Gorana Markovića, Srđana Dragojevića, Miroslava Momčilovića, Stevana Filipovića, Živka Nikolića…

Igrao je na scenama svuh beogradskih pozorišta, a u periodu od 1. septembra 1984. do 1. februara 1994. bio je član Narodnog pozorišta u Beogradu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, kao što su: „Nagrada Pavle Vuisić“ za izuzetan doprinos umetnosti glume na domaćem filmu (2011), „Zlatni pečat“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, dve „Sterijine nagrade“ za uloge u predstavama "Kamen za pod glavu" (1978) i "Karolina Nojber" (1999), „Statueta Ćuran“ za ulogu u predstavi "Hamlet iz Mrduše Donje" (1989), i drugih.

Godine 2020. dobio je prestižnu nagradu „Dobričin prsten“, koja se dodeljuje vrhunskim glumcima za životno delo. Nagrada mu je svečano uručena u februaru 2021.

Na festivalu Kustendorf mu je 2022. dodeljena nagrada „Drvo života" za buduće filmove.

Njegova televizijska, filmska i pozorišna karijera broji stotine naslova, a publika ga posebno pamti iz filmova „Čudo neviđeno“, „Lepota poroka“, „U ime naroda“, „Čekaj me ja sigurno neću doći“, „Nož“, „Lepa sela lepo gore“ itd.

 

JoomShaper