Ovogodišnji festival

Dobrodošli na peti, jubilarni festival, “Dani Danila Lazovića”!

Ova, peta godina, veoma je značajna za nas. Tokom četiri godine smo se razvijali, učili i pokušavali da publici i gostima festivala obezbedimo dobre i kreativne programe. Kao i uvek u fokusu našeg festivala jeste čuvanje uspomene na lik i delo Danila Lazovića, ali i nadmetanje studenata glume u govorenju poezije.

Svih ovih godina festival se trudio da zaokruži neformalni edukativni proces, kao i da upozna publiku i goste grada Priboja sa bogatom istorijom našeg kraja.

Velika imena srpskog i regionalnog glumišta bila su naši gosti, dok su brojni studenti koji su bili naši takmičari nizali uspehe na televiziji, filmu, pozorištu...

Ove godine, publika će biti u prilici da prvog dana vidi izložbu pod nazivom “Prvih pet godina” u Zavičajnom muzeju i kabare “Da, to su bili dani” Borisa Pingovića i Nebojše Dugalića u Domu kulture “Pivo Karamatijević”.

Drugog, trećeg i četvrtog dana naši takmičari i zainteresovana stručna javnost moći će da učestvuju u časovima dikcije koje će držati naši članovi stručnog žirija, profesori Knežović, Drakić i Videnović.

Predstava “Moje dete” u režiji Ane Đorđević, a po tekstu Stojana Srdića, Beogradskog dramskog pozorišta predstaviće se pribojskoj publici. Ova predstava bila je selektovana na ovogodišnje Sterijino pozorje i osvojila je brojne nagrade u zemlji i inostranstvu.

Kao i prošle godine, mislili smo na naše najmlađe sugrađane. Predstava “Siromašni Romeo” Male pozorišne radionice, reditelja Ibrahima Hasanagića, na programu je trećeg dana. Ovog dana pripremili smo program “Upoznaj pribojske pesnike” u kojem ćemo predstaviti bogatu tradiciju pisanja poezije u Priboju, razgovarati sa pesnicima našeg grada i čitati poeziju.

Centralni događaj trećeg dana svakako je program “Danilu u čast” u kome ove godine učestvuju prijatelji i kolege Danila Lazovića, legende našeg glumišta: Irfan Mensur, Tanja Bošković, Snežana Savić, Rade Marjanović, Milica Milša i domaćin festivala Mihailo Laptošević.

Četvrti, poslednji dan festivala rezervisan je za Takmičarsko veče, događaj na kojem će se publici predstaviti studenti glume iz regiona i naše zemlje, stručni žiri, gost glumac, pobednik “Internet konkursa u govorenju poezije”, ali i muzički gost Ana Sofrenović i prošlogodišnji pobednik, odnosno pobednica Dunja Stojanović. Domaćin festivala, Mihailo Laptošević vodiće nas kroz ovaj program, uz nezaobilazni stručni žiri koga čine: profesor i predsednik žirija dr. Radovan Knežević (FDU Beograd), profesorka Dubravka Drakić (FDU Cetinje) , profesorka Andrijana Videnović (Akademija umetnosti Priština), rediteljka Nataša Poplavska iz Makedonije i Mima Karadžić, koji je ove godine gost glumac i član žirija.

 

JoomShaper