Гост глумац

ГОСТ ГЛУМАЦ ДЕСЕТОГ, ЈУБИЛАРНОГ, ФЕСТИВАЛА „ДАНИ ДАНИЛА ЛАЗОВИЋА“ ЈЕ ПЕТАР БОЖОВИЋ

Петар Божовић је српски позоришни, телевизијски и филмски глумац. Рођен је 1946.године. Током вишедеценијске каријере одиграо је близу двеста филмских и ТВ улога, у сарадњи са најзначајнијим југословенским редитељима - од Здравка Велимировића, Пурише Ђорђевића, Душана Макавејева, Крста Папића, Лордана Зафрановића, Срђана Карановића, Горана Паскаљевића, Рајка Грлића, Горана Марковића, Срђана Драгојевића, Мирослава Момчиловића, Стевана Филиповића, Живка Николића…

Играо је на сценама свух београдских позоришта, а у периоду од 1. септембра 1984. до 1. фебруара 1994. био је члан Народног позоришта у Београду. Добитник је многобројних награда и признања, као што су: „Награда Павле Вуисић“ за изузетан допринос уметности глуме на домаћем филму (2011), „Златни печат“ за изузетан допринос филмској уметности, две „Стеријине награде“ за улоге у представама "Камен за под главу" (1978) и "Каролина Нојбер" (1999), „Статуета Ћуран“ за улогу у представи "Хамлет из Мрдуше Доње" (1989), и других.

Године 2020. добио је престижну награду „Добричин прстен, која се додељује врхунским глумцима за животно дело. Награда му је свечано уручена у фебруару 2021.

На фестивалу Кустендорф му је 2022. додељена награда „Дрво живота" за будуће филмове.

Његова телевизијска, филмска и позоришна каријера броји стотине наслова, а публика га посебно памти из филмова „Чудо невиђено“, „Лепота порока“, „У име народа“, „Чекај ме ја сигурно нећу доћи“, „Нож“, „Лепа села лепо горе“ итд.

 

JoomShaper