Овогодишњи фестивал

Четврти по реду фестивал “Дани Данила Лазовића” ове године одржаће се од 2. новембра до 5. новембра у Прибоју. Фестивал ће уместо прошлогодишњих три дана, ове године трајати четири.

У програму ће учествовати студенти и студенткиње из Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније и наше земље. Фестивал ће отворити изложба “Бард међу бардовима” посвећена професионалној сарадњи и пријатељствима које је Данило Лазовић остваривао са колегама, уметницима. Традиционално, такмичарско вече фестивала обележиће такмичење у говорењу поезије студената глуме академија из земље и региона.

Фестивал је ове године богатији како по броју дана, тако и програмски. Гости фестивала и публика моћи ће да уживају у разним програмима као што су: монодрама "О глуматању" Слободана Ћустића, "Стенд даун Небојше Миловановића", програму “Прибој кроз културу и уметност”, програму "Данилу у част" итд.

Ове године нисмо заборавили ни најмлађе грађане Прибоја. Они ће моћи да уживају у представи “Змајко” Тода Николетића, у режији Ибрахима Хасанагића, док ће рецитатори из Прибоја моћи да учествују у радионици “Пренеси знање” које ће држати студенти глуме, учесници фестивала. У жељи да фестивал обогатимо и неформалним образовним садржајима, поред радионице “Пренеси знање”, професори сценског говора Кнежевић, Муфтић и Стојановски одржаће радионицу “Стилови говорења поезије” на којој ће радити са студентима, учесницима фестивала и заинтересованом стручном јавношћу.

Оно што је свакако новина овогодишњег фестивала, а утицаће неминовно на следећи, је одлука оснивача и сарадника да од следеће године у стручном жирију буду искључиво драмски уметници који иза себе имају признат и награђиван професионали рад. С тим у вези, од следеће године победник фестивала “Дани Данила Лазовића” неће бити члан стручног жирија, али ће, као и до сада, бити део програма фестивала.

Гост глумац ће ове године бити наша прослављена глумица и првакиња Атељеа 212, Горица Поповић, док ће музичка гошћа бити Биља Крстић. Чланови стручног жирија ове године су: председник Проф. др Радован Кнежевић (професор Факултета драмских уметности из Београда), Дара Џокић (глумица, првакиња Атељеа 212), Емина Муфтић (професорка Академије сценских умјетности из Сарајева), Тихомир Стојановски (професор Факултета драмских уметности из Скопља) и Страхиња Блажић (глумац, прошлогодишњи победник).

Као и сваке године, победник фестивала понеће престижну награду "Повеља Данило Лазовић" и новчани део награде у износу од хиљаду евра, који се обезбеђује под покровитељством Председника општине Прибој.

Фестивал "Дани Данила Лазовића" и ове године је расписао "Интернет конкурс у говорењу поезије".

Организатори фестивала “Дани Данила Лазовића” су Дом културе “Пиво Караматијевић” и Завичајни музеј Прибој, а под покровитељством општине Прибој.

 

JoomShaper