“Mлади глумци Данилу у част”

Програм “Млади глумци Данилу у част” почиње 31.октобра у Дому културе “Пиво Караматијевић”, након отварања фестивала изложбом “Завичај Данилу” у Завичајном музеју.

Овај програм окупио је глумце млађе генерације који ће говорити поезију, певати и причати о таленту, лику и делу Данила Лазовића.

Публика ће бити у прилици да ужива у поезији истакнутих аутора који су обележили или још увек активно стварају поезију на нашој уметничкој сцени.

Овај поетско музички програм режираће млади редитељ Марко Јовичић, док ће на њему наступити победници нашег фестивала Милица Јанкетић, Саша Ђурашевић, Дуња Стојановић, али и глумци Никола Ракочевић, Андрија Кузмановић, Катарина Жутић, Сузана Лукић, Жарко Степанов, Владимир Ковачевић, Ђорђе Крећа, домаћин фестивала Михаило Лаптошевић, Милорад Дамјановић и пијаниста Павле Јоксимовић.

Овај програм је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.

Фото: privatna arhiva/JakovSimović/Atelje212

Бранкова Гусаријада

Позориште Пуж 

Ове године на нашем фестивалу публика ће бити у прилици да ужива у представи са легендарним Бранком Коцкицом. Иако је ово дечја представа, сигурни смо да ће и родитељи, али и остали суграђани и гости фестивала желети да осете позоришну магију нашег драгог госта и његове екипе, дивних и искусних глумаца.

О представи:

“Бранкова гусаријада” је музички контакт шоу са живом рок свирком. Деца из публике "глуме" хор и Бранкове помагаче.
Гусари намеравају да закопају благо на пустом острву. Међутим, проналазе буквар који се претвара у прелепу девојку. Бранко игра гусара који неће да закопа благо него хоће да купи бицкл како би имао чиме да иде у школу. Његов капетан, барба Мића се жестоко противи али попусти пошто гусари обећају да ће бити добри ђаци.

Музички гост

Слободан Стефановић је један од водећих глумаца мјузикла у Србији. Првак је Позоришта на Теразијама у Београду. Рођен је 21. августа 1977. године у Новом Саду. После завршене Карловачке гимназије у Сремским Карловцима, уписује Академију уметности у Новом Саду – одсек глума, у класи проф. Виде Огњеновић. На трећој години Академије добија главну улогу у комедији “Светислав и Милева” у извођењу ансамбла СНП из Новог Сада и тиме започиње своју професионалну каријеру.

2000. године снима први филм “Она воли звезду” у Београду а затим добија и први позоришни ангажман у Народном позоришту у Београду, у представи “Милева Ајнштајн”.

У то време Позориште на Теразијама је организовало аудицију за пријем нових чланова у ансамбл, на коју се пријавило више стотина младих глумаца. Слободан је прошао аудицију и тако постао део нове младе глумачке поставе Позоришта на Теразијама. Представе које је до сада одиграо у матичном позоришту су: “Бриљантин”; “Јубилеј”; “Кисс ме Кате”; “Поп Ћира и Поп Спира”; “Корус Лајн”; “Хероји”; “Живот Јевремов”; “Свадба у купатилу”; “Кабаре”; “Бриљантин”; “На слово, на слово”; “Продуценти”; “Грк Зорба”; “Зона Замфирова”; “Мамма Миа”; “Фантом из опере”.

Осварио је запажене улоге у Народном позоришту (“ Милева Ајнштајн”; “Виза”; “Незвани гост”) и Југословенском драмском позоришту ( “Дон Крсто”).

Памтите га из бројинх телевизијских улога у серијама и тв форматима као што су: “Стижу долари”; “Љубав и мржња”; “Љубав, навика, паника”; “Подијум”; “Она воли звезду”; “Кућа среће”; “Ку ку Васа”; “Бела лађа”; “Дама без блама”; “Војна академија”; “Звездара”; “Заборављени умови”; “Синђелићи”; “Мамула”; “Војна академија 2”.

На позив Цхета Wалкера, бродвејског редитеља и кореографа са којим је имао више него успешну сарадњу на представи”Кабаре”, Слободан је боравио у најстаријој школи за мјузикле “Јацоб’с Пиллоw” у Америци, где је усавршавао своја знања из ове области.

Добитник је многих награда на фестивалима и унутар матичне куће – међу којима су награде за најбољег младог глумца на Јоаким фесту за представу “Хероји”, награде за улоге у представама “Кабаре”, “Бриљантин”, као и Годишња награда Позоришта на Теразијама за 2011, за улоге у представама “Продуценти” и “Грк Зорба”. Слободан је добитник једне од најпрестижнијих глумачких награда “Зоран Радмиловић” за 2013, за улогу “Манулаћа” у представи “Зона Замфирова”, коју додељује дневни лист “Вечерње новости”, као и награде “Зоран Радмиловић” коју додељује истоимено позориште у Зајечару.

Преузето са: http://slobodanstefanovic.com/biografija/
Фото: Мирко Табашевић

Програм "Кругови наде"

Ове године, по први пут на фестивалу “Дани Данила Лазовића” дешава се програм “Кругови наде” у оквиру којег ће се представити две представе.

Главна инспирација за покретање оваквог програма био је управо Данило Лазовић, бард српског глумишта, у чију славу и сећање се и организује фестивал “Дани Данила Лазовића”.

Сведоци смо, свих ових година, прича, сада већ озбиљних глумацких звезда какав је Данило Лазовић био глумац, таленат, али пре свега и најважније, човек.

Небројано пута смо слушали о томе како је помагао младим глумцима на првом снимању, како је увек био ту да се нађе колеги приликом уметничког процеса и како је несебично делио своја искуства и тајне глумачког заната.

Управо због тога, решили смо да се програм “Кругови наде” установи на фестивалу као посебна целина и то са два основна циља.

Први је да, у оквиру овог програма, прилику да покажу свој таленат, рад и упорност добију млади глумци, студенти глуме или ствараоци са својим занимљивим пројектима, док је други циљ да се публици прикажу представе или дуги уметнички садржаји за све генерације, који ће у свом фокусу имати промоцију образовања, домаће и светске литературе, историје...

Посебно је важно истаћи да је управо наш фестивал увек био посвећен младим и талентованим уметницима, а са програмом “Кругови наде” бићемо у прилици да додатно афирмишемо ствараоце.

Сигурни смо да ће овај програм за неке бити нада да неко препознаје рад, труд и жељу, као што су многи уметници наду видели у помоћи и саветима Данила Лазовића.

У овогодишњем програму публика ће бити у прилици да погледа представу “Не оклевај! Импровизуј!” (више сазнајте овде) у којој млади глумци са својим ментором представљају једно другачије позориште, позориште импровизације и представу “Јазавац пред судом” (више сазнајте овде) која представља капитално дело наше литературе и обавезне школске лектире, па је препоручљива за све старосне категорије.

Још чланака...

 

JoomShaper