Андријана Виденовић

Чланица стручног жирија, глумица, професорка ма Факултету уметности Приштина

Професорка на Факултету уметности Приштина, Србија

Андријана Виденовић је рођена 1964.г. у Приштини. Факултет драмских уметности у Београду завршила је у класи Миленка Маричића, монодрамом „Успомене из Раковице“ Видосава Стевановића а магистрирала је на Филозофском факултету у Београду на групи за Психологију уметности.

Одиграла је у позоришту, на филму, радију и телевизији тридесетак улога: (Чехачкова - „Едуард и бог“ М.Кундере, Његошева сестра Батрићева у „Горском вијенцу“, Ањеса у Молијеровој „Школи за жене“, Олга у „Претапањима“ Л. Вегела, Милица у „Шиптару“ Љ. Ристића, Војвоткиња од Јорка у „Ричарду III“ Шекспира, Жена у Штајнбековим „О мишевима и људима“, Славица у „Малој“ Р. Павловића, Милена у филму „Рођени сјутра“ Д.Ђуровића, Лолика у серији „Сиви дом“ Г. Михића, Каћа у серији „Љубав и мржња“...). Сарађивала је с најеминентнијим редитељима ex Југославије: Душаном Јовановићем, Видом Огњеновић, Стевом Жигоном, Јанезом Пипаном, Дарком Бајићем, Пуришом Ђорђевићем, Љубишом Ристићем, Срђаном Карановићем, Гораном Паскаљевићем…

Наступала је на преко педесет поетских вечери и вечери беседништва и била учесник значајних националних манифестација. Режирала је „Хасанагиницу“ Љ. Симовића у Регионалном позоришту у Нoвом Пазару. Урадила је драматизацију, лекторисала и режирала „Велики школски час“ у Шумарицама по предлошку поеме „Кад невине душе одлазе“ Д. Ј. Данилова. Лекторски је обрадила тридесетак представа и један ТВ филм. По захтевности, издвајају се: „Пигмалион“ Џ. Б. Шоа, „Антигона“ Софокла, „Дундо Мароје“ М. Држића, Рибарске свађе Голдонија и „Хасанагиница“ Љ. Симовића.

Члан је удружења драмских уметника Србије. Један је од оснивача и члан Удружења за емпиријска истраживања уметности.
Педагошким радом се бави од 1995. године на ФУ у Приштини, када је почела да ради као асистент проф. Радована Кнежевића на предмету Дикција. Сада је редовни професор на истом факултету. Дикцију је предавала и на Академији лепих уметности у Београду и на Интернационалном универзитету у Новом Пазару и Нишу.

 

JoomShaper