Izložba "Senke uspomena" na festivalu "Dani Danila Lazovića"

ODLOMCI IZ REČI AUTORA IZLOŽBE „SENKE USPOMENA“, LAZARA ĐEMBERA

Od rane mladosti glumci su moji nerazdvojni prijatelji, zapravo filmski likovi koje su igrali, i neretko sam na pitanja roditelja ili drugova odgovarao napamet naučenim tekstovima koje su izgovarali moji filmski junaci. Danas moje kolekcije domaćih filmova i serija mnoge zadivljuju, a meni čine zbirku nebrojenih likova koje poznajem i godinama analiziram, i što sam stariji sve dublje i detaljnije to činim; to je moj talenat, moj dar od Boga. Taj koji deli talente je Lik koji je na posebnom i jedinom mestu u mojoj životnoj galeriji, sa Njim se znam od rođenja i Njegova vlast je vrhovna u našoj kući, u životima moje porodice.

Danas sa uživanjem radim portrete Glumaca koje gotovo sve i privatno poznajem. Svaki Glumac svojom sposobnošću da se poistoveti sa likom koji tumači ističe upravo svoju duhovnu sposobnost, svojevrsnu duhovnu hranu koju deli sa nama koji ga gledamo.

Shodno ovoj mojoj čestoj dilemi čini mi se da mi je od najveće koristi da se dobro upoznam i sa likovima koji su odglumljeni, jer su upravo oni uzvišeno duhovno bogatstvo mojih prijatelja Glumaca. Njihov raskošni talenat, da svojim likom odglume nebrojene karaktere ljudi, kontraste ponašanja, govora, gestikulacija samog „lica“ koje mora da prikaže svo to duhovno bogatstvo lika, to je ono što ja mojim darom upravo beležim i težim ka tome da u jednom jedinom trenu, grafitnom olovkom, nacrtanom liku ispišem čitav film, smestim ceo jedan život.

Lazar Đember

 

JoomShaper