Оснивачи фестивала

Оснивачи фестивала "Дани Данила Лазовића" су Дом културе "Пиво Караматијевић" и Завичајни музеј.
Културна активност, неговање сећања на великане уметности и образовање грађанства и публике, уопште, основни су постулати сваке културне институције.
Организујући фестивал "Дани Данила Лазовића", циљ је, како прошле тако и ове године, да се очува сећање на доајена српског глумишта Данила Лазовића, афирмише говорење поезије међу студентима глуме Академија уметности, али и да се грађанима Прибоја и региона представе нови културни садржаји.
Дубоко верујемо да ће овај фестивал трајати дуго и захваљујемо се свима који су својим радом и знањем подржали нашу манифестацију, а посебно породици Лазовић, Председнику општине Лазару Рвовићу, дриректору фестивала Милораду Дамјановићу, као и свим уметницима и Академија који учествују.
Желимо вам добродошлицу у Прибој и позивамо вас на друге по реду "Дане Данила Лазовића".

О Дому културе "Пиво Караматијевић"

Прибој је између два светска рата имао врло развијен културно-забавни живот. Активно је радила драмска секција, два уметничка друштва "Просвета" и "Гајрет", Тамурашки оркестар као и Градска читаоница. Зграда за културу није постојала па су се све представе одржавале у Хотелу Стевовића, а тридесетих година прошлог века у сали Соколског дома.
Изградња садашње зграде Дома културе „Пиво Караматијевић“ завршена је 1959. године, где се сада одржавају разне културне манифестације у Прибоју.
При Дому културе активно ради аматерско позориште за децу "Мала позоришна радионица" чије су представе освајале највећа републичка и међународна признања. Сваке године у априлу у Прибоју се одржава Међурепубличка смотра фестивал дечјег драмског стваралаштва,
Дом културе је организатор две песничкие манифестације међународног карактера "Лимских вечери поезије" за ученике средњих школа и "Лимских вечери дечје поезије" за ученике основних школа.
Дом културе је организатор позоришних представа, ликовних изложби, промоција књига, концерата и бави се издавачком делатношћу. При Дому културе ради и Градски биоскоп.
Дирктор Дома културе “Пиво Караматијевић” је Светлан Милинковић.


О Завичајном музеју

Одлуком СО-е Прибој 1990. године основан је Завичајним музеј, чија је основна делатност изучавање, чување, сакупљање и презентација уметничко-историјских дела и културне баштине општине Прибој.
Завичајни музеј има археолошко, етнографско, уметничко и историјско одељење, конзерваторску радионицу и библиотеку стручне литературе. При уметничком одељењу је галерија "Надежда Нада Виторовић", а при етнографском је легат проф. др Вујице Јевђевића који је музеју поклонио кућу на Зеленцу чија је градња започела 1872. а завршена 1876. године.
Завичајни музеј располаже пословним простором од 800 и дворишним простором од 1.200m². Завичајни музеј је у старом делу града у кући Стевовића, угледне трговачке породице из Прибоја.
Директорка Завичајног музеја у Прибоју је Душица Раковић.

 

JoomShaper