Првакиња Народног позоришта у Београду, Душанка Стојановић Глид извешће монодраму "Кабул"


Монодрама „Кабул“ дело је светски познатог аутора Тонија Кушнера, док режију потписује редитељ Жељко Ђукић. Монодраму изводи првакиња Народног позоришта у Београду, наша прослављена глумица Дубравка Стојановић Глид.

Монодрама „Кабул“ дело је светски познатог аутора Тонија Кушнера, док режију потписује редитељ Жељко Ђукић. Монодраму изводи првакиња Народног позоришта у Београду, наша прослављена глумица Дубравка Стојановић Глид. За ову представу Душанка Стојановић Глид добила је престижну награду “Милош Жутић” за 2010. годину. Монодраму је изводила у земљама региона, Европе и у Америци.“Што је толико магично у представи “Кабул”? Могли бисмо рећи да оно што нас највише потреса јест маргиналност исказа: самозатајна и неугледна жена, далеко од јавне буке и значаја, ношена неким пригушеним, тек њој самој разумљивим жаром, говори о Средњем истоку, његовим причама и трагедијама, али и о себи, властитим боловима, фантазијама, обитељи, хисторији и судбини… Тај тон болећиве сеоске учитељице, силно концентриране на предмет свога интереса, испод чега се крије дубока патња, али и љубав према људима и ономе што се догодило на Средњем истоку, представља кључ за катарзу када је ријеч о кршћанима, муслиманима, Американцима и Афганистану, изван празног и необавезног политизирања. Та “исповијед луде жене” која, тјерајући нас да вриштимо или плачемо, жели загрлити тих три хиљаде година крваве повијести и све те вјере, нације и пространства, чини ову представу изнимном, а Душанку Стојановић Глид великом глумицом.”, забележио је Бојан Муњин.

извори: http://arhiva.portalnovosti.com/ и https://www.blic.rs/kultura/vesti/premijera-monodrame-kabul-u-izvodenju-dusanke-glid-stojanovic/v14ndsh

 

 

JoomShaper