Другог дана фестивала у завичајном музеју Прибој представа „Што се боре мисли моје“

Другог дана фестивала у завичајном музеју Прибој представа „Што се боре мисли моје“

Ова историјска мелодрама настала је у сарадњи са Историјским музејом Србије услед жеље ауторског тима да се очува сећање на тешки, изразито значајни, али и ослободилачки период српске историје у 19-ом веку. Из уметничке жеље и патриотске мотивације да се театарски оживи велики, вољени и трагично пострадали српски  кнез Михаило Обреновић, као и његова контроверзна, али посвећена супруга Јулија Хуњади Обреновић, ова представа се пажљиво и темељно бави историјским чињеницама и околностима у којима је Кнез живео и деловао. Сублимира најважније и најистакнутије догађаје, како њиховог личног живота, тако прилика и неприлика у читавој Србији и Европи у периоду између 1858. и 1868. године. Од Михаиловог боравка у изганству, преко повратка на власт, до стравичног атентата.

Ауторка текста Злата Типолд надахнута делом “Бездно”,књижевнице С.Велмар Јанковић, руководила се идејом да кроз однос кнежевског брачног пара, Михаила Обреновића и аустроугарске грофице Јулије Хуњади Обреновић, прикаже колико историјске и друштвене околности детерминишу животе појединаца, како обичних људи тако још снажније оних који су на најодговорнијим положајима.

Представа гледаоцима приближава страхове и надања „балканског Хамлета“ (како су у Европи називали кнеза Михаила), приказује његове унутрашње борбе и дилеме у ишчекивању доласка на власт, а потом јасан однос и пожртвованост према својој домовини. Истовремено указује на лик, дело и велики утицај његове изабранице Јулије. Оживљавајући на сцени интригантне карактере и особине ових знаменитих личности, она даје прилику публици да сазна и испрати све специфичности њиховог мушко- женског односа.

Кнежевски пар, као и сви остали “обични” људи, проживљава различите свакодневне животне и љубавнне ситуације. Међутим, њихова емотивна борба, услед терета владарске улоге и одговорности према целој нацији, доприноси измени парадигме посматрања и омогућава публици да разуме са каквим притиском су се јунаци сусретали, као и да завири “иза кулиса” двора 19.века.

Суштинске разлике у менталитету, карактеру и услови у којима су одрастали и живели ово двоје људи, диктирају њихов однос и пут који прелазе- од велике љубави, до потпуног краха брачног односа.

Ово јесте представа о превари и жртви, страдању и смрти, о бурном периоду српске историје али, њена форма је узбудљива и једноставна.

Публика је у њој четврти зид интимног простора популарно кнежевског пара. На тај начин, кроз њихове дубоко интимне приче, у које су уткани љубав, страст и личнеисповести, има прилику да непосредно доживи и проживи судбине протагониста и да заједно са њима пропутује кроз турбулентну и чудесну епоху српског народа. Раздобље које обилује лепотом традиционалних вредности, као и иницијацији модерних тековина али, сведочи и о величини националне трагедије.

Представа “Што се боре мисли моје”, премијерно је изведена на сцени позоришта Славија, 16. децембра 2022.

  

  

 

 

JoomShaper