"Јазавац пред судом" у оквиру програма "Кругови наде"


Представа, позоришта “Пркос”, “Јазавац пред судом”, Петра Кочића, у режији Михаила Лаптошевића представиће се публици трећег дана фестивала “Дани Данила Лазовића”.

 

О представи:

Редитељ, Михаило Лаптошевић, је о представи написао: ""Јазавац пред судом " написан је 1903.године. Он је својеврстан историјски осврт на положај обесправљеног народа у Аустро Угарској царевини. Страшна је истина да данас никакве промене нема. Радећи у последњих пар година са децом на Косову и Метохији, видео сам да Срби у енклавама живе и теже него истинити Кочићев јунак и савременик Давид Штрбац. Као што у царевини није било "популарно" називати се Србином , тако је нажалост у једном делу наше земље и данас."

Поред тога што је ово Кочићево дело вишеструко актуелно, значајно је нагласити и да је “Јазавац пред судом” део школске лектире у средњим и у основним школама, па би стога захвално било да и школска деца буду део публике.

У представи играју: Даниел Ковачевић, Владимир Тешовић, Дејан Стојаковић и Михаило Лаптошевић. Педстава је до сада одиграна у више градова широм Србије и забележила, као прва представа из Србије, врло успешно гостовање у Хамбургу, а занимљиво је да је представа одиграна два пута у крипти Храма Светог Саве.

 

JoomShaper