Дамир Махмутовић

Доцент, Академија драмских умјетности из Тузле

 

Дамир Махмутовић је рођен 30.10.1976. године у Тузли. Дипломирао је 14.02.2004. године на Академији драмских умјетности Универзитета у Тузли (студијски програм Глума) у класи професора Владе Керошевића. Академске 2002/2003. године Дамир Махмутовић је ангажован као студент демонстратор на предмету „Сценски говор“, а од фебруара 2004. године на истом предмету је у својству стручног сарадника. У сарадничко звање асистент изабран је 22.04.2005.године, те је од октобра академске 2

005/2006. године запосленик Универзитета у Тузли на Академији драмских умјетности Тузла за наставно-умјетнички предмет “Сценски говор”, а од 17.03.2009. године изабран је у сарадничко звање виши асистент. Парарелно са Факултетом хуманистичких наука Универзитета “Џемал Биједић” у Мостару  2009. године закључује Уговор о дјелу као сарадник за извођење наставе и обављању испита за наставни предмет “Сценски говор” (Одсјек за драмску умјетност у двије студијске групе: “Глума” и “Драмска педагогија”).

Академске 2015/16. године уписује ИИ циклус студија студијског програма Глума на Академији драмских умјетности Универзитета у Тузли, те га успјешно завршава 27.06.2016. и стиче академску титулу и стручно звање Магистар умјетности глумац (МА).

Дамир Махмутовић је 2019. године изабран у наставно-умјетничко звање доцент за ужу умјетничку област “Глума” на Академији драмских умјетности Универзитета у Тузли, те је од академске 2021/22. године одговорни наставник на предмету “Сценски говор И-ВИИИ”, као и на наставно-умјетничком предмету “Ораторство” на Правном факултету Универзитета у Тузли.

Поред наставно-педагошког рада, Дамир Махмутовић је паралелно радио и на свом умјетничком стваралаштву, те је играо у великом броју позоришних и филмских улога, од којих су само неке: 

 1. Позоришне представе:

 “Просјачка опера” (режија: Бранко Шимић);

“Тврђава” (режија: Владо Керошевић);

“Адам Геист” (режија: Дино Мустафић);

“Повратак у пустињу” (режија: Бранко Шимић);

“Ханибал подземни” (режија: Горан Дамјанац);

“Посљедња љубав Хасана Каимије” (режија: Горан Дамјанац);

“Краљ Бетајнове” (режија: Горан Дамјанац);

“Кућа без врата” (режија: Градимир Гојер);

“Земља која дише (режија: Шемсудин Гегић);

 2. Дугометражни играни филмови:

 “Добро уштимани мртваци” (режија: Бењамин Филиповић);

“Qуо Вадис Аида” (режија: Јасмила Жбанић);

“Хиљадарка” (режија: Ненад Ђурић);

У дугометражном играном филму “Хиљадарка”, поред глумачког задатка, ангажован је и као лектор.

Учествовао је у великом броју, како домаћих, тако и интернационалних фестивала, од којих свакако треба поменути: „МЕСС“ (Сарајево), „ТКТ Фест“ (Тузла), „Позоришни/казалишни сусрети у Брчком“(Брчко), „Фестивал БиХ драме“ (Зеница), „Позоришне/казалишне игре у Јајцу“ (Јајце), „Бихаћки фестивал“ (Бихаћ), „Виркас“ (Вировитица), „Фестивал античке драме Стоби”, Фестивал античке драме “Антика фест – Фелиx Ромулиана” (Зајечар), Фестивал античке драме “Антика фест” ( Кладово), Фестивал античке драме “Дунав фест” ( Београд), “Сусрети академских театара” (Прозор), ”Стеријино позорје” ( Нови Сад) и друге.

Од 2019. године Дамир Махмутовић,МА, доцент, поред наставно – педагошког рада обнаша и функцију продекана за наставу и студентска питања на Академији драмских умјетности, те је и активни члан Сената Универзитета у Тузли.

Од свог првог избора у сарадничко звање асистента, па све до данас, када је као доцент одговорни носиоц предмета: “Сценски говор И – ВИИИ”, учествовао је у инценацијама многих студентских представа као редатељ, асистент режије или као глумац, а које су гостовале на бројним домаћим и међународним позоришним фестивалима, те су многе и награђиване.

 

JoomShaper