Ратомир Рале Дамјановић

Писац, радио новинар, рецитатор

 

Ратомир Рале Дамјановић је похађао основну школу у Инђији и средњу школу (гимназију) у Сремској Митровици, затим је студирао на некадашњој Катедри за југословенску и светску књижевност Филолошког факултета Универзитета у Београду и дипломирао. По завршетку студија радио је новинар Радио Београда 1980. године, а од 1983. именован за заменика главног уредника Програма 202 и Радио Београда 2. 1993.године напушта поменути радио, али се на њега враћа 2001.Са синовима оснива издавачку куц́у Итака 

1992. године. Награђен је наградом Златни микрофон за животно дело 2008. године. Рале Дамјановић је и писац романа, есеја и кратких прича. Добитник је реномираних књижевних награда као што су Награда Милош Црњански (1994) за „Комеморацију“ и Награда Исидора Секулиц́ (2005) за „Џонијев соло“; његов роман „Санчова верзија“ номинован је за финални избор НИН-ове награде 1999. Романи „Прљави човек“, „Санчова верзија“ и „Заувек ц́еш пливати“ дубоке су приче о распаду Југославије. Дамјановицћ је ове романе писао по узору на Ремарка и његовог пацифистичког дела.

Био је један од уредника антологије Србија у делима страних аутора: песме, драме, приповетке, одломци из романа, посланица, ратних извештаја, есеја, путописа (1996), која је доступна у енглеском преводу од 2000. године. Још као млад, Дамјановић је почео да рецитује песме и текстове разних аутора на свим приликама и културним манифестацијама. Током деценија постао је веома цењен и омиљен рецитатор са бројним грамофонским плочама и ЦД снимцима.

Дамјановицћ је изабран за уметника Фулбрајтовог програма „Artist-in-residence“ на Универзитету Калифорније (УЦЛА) од 1971–72.

 

JoomShaper