Изложба "Сенке успомена" на фестивалу "Дани Данила Лазовића"

ОДЛОМЦИ ИЗ РЕЧИ АУТОРА ИЗЛОЖБЕ „СЕНКЕ УСПОМЕНА“, ЛАЗАРА ЂЕМБЕРА

Од ране младости глумци су моји нераздвојни пријатељи, заправо филмски ликови које су играли, и неретко сам на питања родитеља или другова одговарао напамет наученим текстовима које су изговарали моји филмски јунаци. Данас моје колекције домаћих филмова и серија многе задивљују, а мени чине збирку небројених ликова које познајем и годинама анализирам, и што сам старији све дубље и детаљније то чиним; то је мој таленат, мој дар од Бога. Тај који дели таленте је Лик који је на посебном и једином месту у мојој животној галерији, са Њим се знам од рођења и Његова власт је врховна у нашој кући, у животима моје породице.

Данас са уживањем радим портрете Глумаца које готово све и приватно познајем. Сваки Глумац својом способношћу да се поистовети са ликом који тумачи истиче управо своју духовну способност, својеврсну духовну храну коју дели са нама који га гледамо.

Сходно овој мојој честој дилеми чини ми се да ми је од највеће користи да се добро упознам и са ликовима који су одглумљени, јер су управо они узвишено духовно богатство мојих пријатеља Глумаца. Њихов раскошни таленат, да својим ликом одглуме небројене карактере људи, контрасте понашања, говора, гестикулација самог „лица“ које мора да прикаже сво то духовно богатство лика, то је оно што ја мојим даром управо бележим и тежим ка томе да у једном једином трену, графитном оловком, нацртаном лику испишем читав филм, сместим цео један живот.

Лазар Ђембер

 

JoomShaper